Militair vlieger worden bij de luchtmacht

De jachtvliegtuigen, transportvliegtuigen en helikopters van de Koninklijke Luchtmacht zijn de laatste jaren bijna constant over de hele wereld ingezet ter ondersteuning van militaire conflicten, humanitaire hulpmissies en VN operaties.

Het is dan ook niet meer de vraag óf je als vlieger uitgezonden gaat worden, maar wanneer!

Voor de bescherming van het Nederlands luchtruim staan dag en nacht twee vol bewapende straaljagers paraat. Binnen enkele minuten kunnen de vliegers van deze zogenoemde Quick Reaction Alert met F-16's of F-35's het luchtruim kiezen om onder begeleiding van gevechtsleiders een vliegtuig te onderscheppen, visueel te identificeren en zo nodig gepaste actie te nemen.

Met de grootst mogelijke zorg worden militaire vliegers dan ook geselecteerd en opgeleid.

Vliegen bij de Luchtmacht is de Formule 1 van de luchtvaart. Elk jaar trekken airshows en open dagen honderdduizenden bezoekers. Militaire vliegers tonen dan aan het massaal toegestroomde publiek wat zij allemaal kunnen met hun high performance machines. Toekomstige jachtvliegers worden sinds een aantal jaar nu op de F-35 "Lightning II' opgeleid. Deze zogemaamde 5th generation Stealth fighter vervangt de komende jaren onze F-16 'Fighting Falcon'.

F35 piloot worden

De militaire vliegeropleiding heeft veel voordelen:

  1. Geen studieschuld want alles wordt volledig voor je betaald.
  2. Je ontvangt vanaf dag één salaris op de Koninklijke Militaire Academie.
  3. De opleiding staat bekend als één van de beste die je kunt krijgen.
  4. Na je contract bij defensie kun je als militair vlieger vaak je carrière voortzetten in de burgerluchtvaart.
  5. Kortom, behalve een droombaan ook uitstekende vooruitzichten.

Je bent 17 jaar of ouder, hebt het juiste diploma op zak of zit in het eindexamenjaar? Je zit fysiek goed in elkaar en voldoet aan de medische luchtmachteisen v.w.b. je ogen en lengte? Dan is er nog 1 flinke drempel: de selectie...

Er solliciteren duizenden jongens en meisjes per jaar bij de Koninklijke Luchtmacht naar de functie van vlieger maar er zijn maar weinig opleidingsplaatsen beschikbaar. Goedgekeurd worden, op zich al een hele prestatie, is niet meer afdoende. Je zult ook nog eens bij de besten moeten horen om in opleiding te mogen.

“Met een goede voorbereiding op de selectie weet je het maximale uit jezelf te halen!”